Verkoop Duits vastgoed in 2020: 30 % van de investeringen werd gepleegd door partijen uit het Midden-Oosten

Investeren in residentieel vastgoed in de Bondsrepubliek Duitsland geniet een toenemende internationale populariteit.  Maar liefst 30 % van de investeringen in residentieel vastgoed in Duitsland werd in 2020 tot stand gebracht met kapitaal uit het Midden-Oosten. Het aandeel binnenlandse investeerders daalt al enkele jaren.

Uit onderstaande garfiek van Block-Builders.de blijkt dat slechts de helft  (50,1 %) van het kapitaal voor investeringen in residentieel vastgoed uit Duitsland zelf komt. Nog eens 15,3 % komt voor rekening van investreerders uit andere EU-landen, terwijl Noord-Amerikaanse beleggers goed zijn voor 3,6 %.

Uit gegevens van Google-zoekmachines blijkt, lijkt onroerend goed in Duitsland erg populair te zijn, niet alleen bij een kleine minderheid uit het buitenland. Op geen enkel moment in de afgelopen 5 jaar hebben wereldwijd meer Google-gebruikers gezocht naar de zoektermen “Germany Real Estate” dan in juli 2021.

Uit het vorengenomede onderzoek blijkt tevens dat de vastgoedprijzen in Duitsland snel zijn gestegen. In het eerste kwartaal 2021 bedroeg de gemiddelde prijs per vierkante meter 3.078 euro – een stijging van 13,3 %ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze waarden hebben betrekking op appartementen met een grootte tussen 60 en 80 m2.

De vastgoedsector is booming in Duitsland maar heeft ook zijn schaduwzijden.  Naar schatting wordt tussen de 15 en 30 % van het crimineel vermogen belegd in vastgoed. Dat deze “beleggers”op deze wijze kunnen acteren wodt deels verzoorzaakt door een gebrek aan begrip van het probleem bij autoriteiten en politici. Daarnaast zijn er eveneens enorme knelpunten bij de opsporingscapaciteiten.

Terug naar overzicht