Prijzen van Duits onroerend goed blijven ook in 2020 verder stijgen!

Het gerenommeerde Duitse online portal Immowelt voorspelt op basis van gegevens in hun bestanden in relatie tot economische en geografische parameters dat de prijzen van onroerend goed in 2020 verder substantieel zullen stijgen. Het effect van mogelijke renteverhogingen zal weinig invloed hebben op de prijsstijgingen volgens Immowelt.

Het onderzoek is gebaseerd op de veronderstelling dat de economische- en bevolkingsgroei niet aanmerkelijk zullen wijzigen. In het onderzoek werden de volgende parameters en gegevens in aanmerking genomen waarop de uitkomsten voor het jaar 2020 zijn voorspeld:

  • Bevolking (gebaseerd op actuele en verwachte vraag);
  • Gemiddelde rente percentages per kwartaal;
  • Indexcijfer van de consumptieprijzen;
  • De indexcijfers van de consumptieprijzen van de bouw;
  • De vraagprijzen van onroerend goed op de databank: immowelt.de

Belangrijkste uitkomst van het onderzoek is volgens Immowelt is dat in de 14 grootste Duitse steden de prijzen per m2 woon oppervlakte eind 2020 met meer dan € 1.000,– per m2 zullen zijn gestegen.

München blijft veruit de duurste metropool.

Van de 14 grootse Duitse steden blijft München de kroon spannen. In deze stad zal de huidige gemiddelde prijs per m2 woon oppervlakte van € 7.110,– per m2 volgend jaar stijgen naar een gemiddelde prijs van € 8.200,–.Een stijging van maar liefst 15%.

Ook voor de hoofdstad Berlijn, waar het prijsniveau relatief nog gunstig is in vergelijking met andere grote steden, zullen de prijzen toenemen. Thans bedraagt de gemiddelde aankoopprijs per m2 nog circa € 3.870,– per m2 en tot eind 2020 wordt een stijging van 13% voorzien tot € 4.390,– per m2.

In de steden Hamburg en Frankfurt zullen de prijzen per m2 volgend jaar de € 5.000,– grens doorbreken.

De prijsstijgingen zullen niet beperkt blijven tot de grote metropolen ook voor de steden  Hannover en Bremen worden, evenals in München, prijsstijgingen van 15% geprognosticeerd. In Hannover dient een koper dan te rekenen met een prijs per vierkante meter van € 2.830,– per m2 en in Bremen met een prijs van € 2.380,– per m2.

Verwerving van onroerend goed blijft aantrekkelijk.

Ten gevolge van de aanhoudende lage rente blijft het beleggen in Duitse woningen een populaire vorm van investeren en zullen de prijzen niet alleen in de metropolen maar ook in de kleinere steden absoluut blijvend stijgen.

Gedurende 2020, zijn vooralsnog geen grote sprongen in de rentetarieven voor leningen voor woningen te verwachten omdat de Europese Centrale Bank (ECB) haar belangrijkste rentetarief vooralsnog laag wil houden.

Het effect van een kleine rente stijging zal overigens gering zijn op de voorspelde prijsstijgingen. Zo zal bij een rente stijging van 0,15% tot 2% (onderzoek heeft als uitgangspunt een rentevoet van 1,85% voor leningen) de prijsstijging in München nog steeds 12% (was 15%) en in Berlijn nog 11% (was 13%) bedragen.

In absolute bedragen stijgt de prijs dan in München met € 200,– per m2 minder en in Berlijn met € 100,– per m2 dan in eerste instantie wordt voorzien.

Terug naar overzicht
×