Prijzen appartementen en woningen in Duistland stegen wederom aanzienlijk in Q1 / 2020!

In het 1e kwartaal 2020 stegen de prijzen voor appartementen en woningen in Duitsland onverminderd verder. Zowel in de stad als op het platteland moesten potentiele kopers / beleggers meer betalen. De huizenprijsindex steeg in het 1e kwartaal met gemiddeld 6,8% ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2019. Dit maakte het Federale Bureau voor de Statistiek recent bekend. De Corona-crisis, die vanaf maart ook in Duitsland voet aan de grond kreeg heeft nog geen zichtbaar effect op de gepubliceerde cijfers.

De regionale verschillen.

In de zeven grootste metropolen – Berlijn, Hamburg, München, Keulen, Frankfurt, Stuttgart en Düsseldorf – stegen de prijzen voor (een-gezin)woningen met gemiddeld 9,5%. Appartementen stegen met 7,4% binnen een jaar.

In de andere grote steden met een bevolking van 100.000 inwoners of meer werd een gemiddelde prijsstijging van 8,3% gemeten. In dunbevolkte plattelandsgebieden werd het wonen ook duurder: (een-gezin) woningen met 6,1% en appartementen stegen met 4,9% in prijs.

Definitieve index jaar 2019.

Tegelijkertijd met de publicatie van de index over het 1e kwartaal 2020  heeft het Federaal Bureau voor de Statistiek de omvang van de prijsstijging voor het jaar 2019 definitief vastgesteld en herzien. In 2019 is de huizenprijsindex met 5,8% gestegen hetgeen een verhoging van 0,5% is ten opzichte van het eerder gepubliceerde cijfer. De aanpassing van de het cijfer 2019 wordt verklaard door het feit dat vele transacties op het platteland aanmerkelijk later zijn gerapporteerd en gemeld bij het Bureau voor de Statistiek.

Vooruitzichten 2020.

Of de hausse zal eindigen door de Corona crisis is discutabel. Volgens de vastgoedspecialisten van het onafhankelijke onderzoeksbureau F+B (Forschung und Beratung für Wohnen) zijn de huur- en koopprijzen voor woningen en  appartementen de laatste tijd nauwelijks veranderd door de Corona-crisis.

De Federale Vereniging van Duitse Volksbanken en Raiffeisenbanken (BVR) is van mening dat koopwoningen dit jaar met bijna vijf procent zullen blijven stijgen.

Het Instituut voor Duitse Economie (IW) verwacht gematigde gevolgen van de Corona-crisis voor de huurprijzen. “De pandemie heeft met name effecten op de huren van winkels en kantoren. In die sectoren is er sprake van huur uitval of toenemende leegstand. Huren voor woningen en appartementen reageren nauwelijks op de economische neergang”, zegt IW-expert Michael Voigtländer, “huisvesting in grote steden is nog steeds schaars, daarom komt dit segment waarschijnlijk redelijk ongeschonden uit de crisis.” Weinig vastgoedbeleggers ondervinden grote huurverliezen”.

De vastgoedmarkten in Duitsland hebben al meer dan tien jaar te maken met een hausse. De aanhoudende (lange termijn) sterke economie, stijgende inkomens en woningnood in steden drijven de prijzen op. Hoewel er de laatste jaren steeds meer woningen en appartementen worden gebouwd blijft het aanbod achter bij de vraag.

Bovendien, structureel lage rentes maken de financiering van onroerend relatief goedkoop. Omdat (grote) beleggers in tijden van “nul” rente nauwelijks hoogrentende beleggingen vinden, zullen ze veel kapitaal in vastgoed, dat als relatief crisisbestendig wordt beschouwd, blijven investeren.

Terug naar overzicht