De 560 ondervraagde makelaars van de Landesbausparkassen (LBS) en Sparkassen gaan ervan uit dat de markt voor residentieel vastgoed tot het einde van dit jaar verder zal verkrappen. De LBS-analyse concludeert: “ in de markt voor residentieel vastgoed een prijsstijging van tussen de ruim 4% voor nieuwe rijtjeshuizen en bijna 7% voor bouwgrond. Aldus zullen bestaande eengezinswoningen daardoor zo’n 5% duurder kunnen worden”.
Regionale verschillen zijn aanzienlijk.
De bandbreedte in prijsstijgingen zal regionaal sterk verschillen: forse prijsstijgingen van meer dan 10% worden voorzien voor bouwgronden in bijvoorbeeld Brandenburg ten noordoosten en zuidwesten van Berlijn. Daarentegen voorziet men gematigder (van 2 tot 3%) stijgingen in Oost-Thüringen, West-Mecklenburg -Vorpommern en rondom Kassel (in Hessen).
Sinds de voorjaarsenquête van vorig jaar, die plaatsvond vóór het uitbreken van de coronapandemie in Duitsland, hebben vastgoedmarktexperts bijna alle prijsprognoses weer naar boven bijgesteld. Het oordeel van de experts is gebaseerd op de verwachting dat het aanbod in alle marktsegmenten verder zal afnemen terwijl de vraag verder zal toenemen.
Volgens de marktwaarnemers zal de belangstelling voor het kopen van bouwgrond en oudere vrijstaande eengezinswoningen waarschijnlijk bijzonder groot zijn, maar ook bestaande rijtjeshuizen zouden na een tijdelijke onderbreking weer populairder kunnen worden. De vraag naar flatgebouwen daarentegen zal waarschijnlijk niet zo dynamisch groeien als in voorgaande jaren.
De makelaars blijven het grootste knelpunt zien in het aanbod in bouwgrond. LBS-verenigingsdirecteur Guthmann: “We zullen in de loop van de komende jaren pas zien of het “Baulandmobilisierungsgesetz” zal bijdragen aan het ontspannen van de situatie. Onze experts worden nog steeds gedomineerd door pessimisme.”
De invloed van de coronapandemie.
Op de vraag wat de belangrijkste kenmerken bij het zoeken naar een woning ten gevolge van de pandemie zijn, wordt als volgt geantwoord:
- met stip staat snel internet op één.
- de aanwezigheid van een tuin of balkon.
- meer kamers of in ieder geval de mogelijkheid om een kantoor aan huis in te richten.
De vervoersmogelijkheden en autobaan aansluitingen zijn daarentegen minder belangrijk geworden. “Tijdens de lockdown-periode hebben mensen ervaren dat vele zaken, waarvoor voordien verplaatsing met een auto of bus noodzakelijk waren, online te regelen zijn”, zegt Guthmann.
Vooral vanwege deze gewijzigde eisen aan het droomhuis gaat 44% van de ondervraagden ervan uit dat de vraag in de buitenwijken zal toenemen. 38% van de ondervraagden verwacht dat dit ook het geval zal zijn voor landelijke gebieden binnen 1,5 uur rijden van het dichtstbijzijnde stadscentrum.
De meer afgelegen plattelandsgebieden zullen waarschijnlijk niet profiteren van de wens naar meer ruimte en een groenere omgeving. Verschuivingen in de vraag weerspiegelen zich ook in de prijsverwachtingen: de LBS-vastgoedexperts verwachten over het algemeen sterkere prijsstijgingen voor bouwgrond en gebruikte woningen in landelijke gebieden dan in de stedelijke gebieden.
Guthmann: “De trend om in de buitenwijken en op het platteland te gaan wonen laat maar weer eens zien dat mensen mede door de stedelijke prijs stijgingen manieren en middelen vinden om hun droom van hun eigen vier muren te realiseren. Je combineert het aangename met het nuttige en er wordt gezocht naar een betaalbare woning met tuin in de nabije omgeving.”
Prijsvergelijkingen.
Onderstaand de gemiddelde prijzen voor bestaande eengezinswoningen in de duurste en goedkoopste steden en of regio’s.