Immowelt voorspelt: prijzen van Duits vastgoed zullen onverminderd blijven stijgen in 2020!

De prijzen van woningen in de meeste Duitse steden zijn in 2019 sterker gestegen dan verwacht. Eind 2019 zijn in Düsseldorf, Dortmund, Essen en Leipzig al verkoopprijzen tot stand gekomen die volgens de Immowelt als koopsommen waren voorzien voor het einde van dit jaar 2020.

Vanwege deze ontwikkelingen op de vastgoedmarkt heeft Immowelt haar prognoses voor 2020 aangepast en geactualiseerd. Immowelt voorziet dat de huizenprijzen in 2020 onverminderd zullen blijven stijgen. In Düsseldorf wordt een stijging van 11% verwacht voor het gehele  jaar. Ook in Leipzig (+10%), Dortmund en Essen (beide +6%) zullen de prijzen blijven stijgen.

Immowelt heeft in haar Forecast 2020 van de 14 grootse Duitse steden rekening gehouden met de ontwikkelingen in de bevolking, de consumentenprijsindex en de bouwprijsindex, evenals met de gemiddelde rente vanaf de tweede helft van 2019 van 1,17% voor hypothecaire leningen (voor eigen bewoning).

In München en Berlijn prijsstijgingen met dubbele cijfers.

Voor München, ook al is de Beierse hoofdstad al veruit de duurste stad in Duitsland, wordt wederom een forse prijsstijging voor dit jaar voorzien. Huizenkopers zullen in München worden geconfronteerd met een stijging van 14%. Aan het einde van het jaar zal een vierkante meter gemiddeld € 8.640 kosten, ruim € 1.000 meer dan nu. Het verschil met Hamburg (€ 5.350) en Frankfurt (€ 5.260) zal nog groter worden ondanks dat in deze beide steden een stijging van respectievelijk 11% en 12% wordt verwacht.

Kopers zullen in Berlijn ook (weer) dieper in de buidel moeten tasten. Vorig jaar haalde de Duitse hoofdstad het dure Stuttgart qua prijzen per vierkante meter al in. In 2020 zullen de koopsommen stijgen met 13%. Hierdoor kost de vierkante meter in Berlijn gemiddeld € 4.810.

Lage rente, stijgende bouwprijzen en een vraag die het aanbod overtreft.

Er zijn verschillende redenen waarom prijsontwikkelingen de verwachtingen overtreffen:

De rente op (woning-) leningen is weer gedaald en nog steeds historisch laag. Op dit moment zijn er geen tekenen dat de Europese Centrale Bank de basisrente gaat verhogen hetgeen van cruciaal belang is voor de rente van (hypothecaire) leningen. Vastgoed zal dus een populaire vorm van investering blijven. Naast de stabiele rentevoet blijven de bouwprijzen stijgen. Nieuwbouw wordt duurder waardoor in het kielzog ook de prijzen van bestaande woningen stijgen. Tot slot overtreft de vraag naar woningen het aanbod en dat niet alleen in hotspots als München, Berlijn of Hamburg.

Ook in Hannover, Nürnberg en Bremen worden prijsstijgingen boven de 10% in 2020 voorspeld.

Het komend jaar wordt voor Hannover een plus van 14% geprognosticeerd, hetgeen wordt verklaard door de sterke bevolkingstoename in die stad. Sinds de Duitse volkstelling in 2011 is deze Landeshauptstadt met maar liefst 30.000 inwoners gegroeid.

Ook in Nürnberg (+12 %) en in de Hansestadt Bremen (13%)  zullen de prijzen voor woningen voor het einde van het jaar verder stijgen. De prijsniveaus in Hannover (€ 2.870), Nürnberg (€ 3.640) en Bremen (€ 2.540) zijn daarentegen aanmerkelijk lager dan in de Duitse Top-Standorten.

Terug naar overzicht
×