Huurprijzen stegen sinds 2008 met hoge dubbele cijfers in de West-Duitse Bundesländer

Huurprijzen explodeerden de afgelopen 10 jaren niet alleen in de grote Metropolen (München, Berlijn en Hamburg) maar ook in vele andere Duitse steden en omliggende Landkreisen zijn de huurprijzen met hoge dubbele cijfers gestegen. Het onroerend goed platform Immowelt heeft recentelijk de ontwikkeling van de huurprijzen in de periode 2008 tot en met 2018 in de Bundesländer Nordrhein-Westfalen, Hessen, Rheinland-Pfalz en Saarland geanalyseerd en in kaart gebracht.

De stad Frankfurt voert de ranglijst van de hoogste huurprijzen per m2 in deze Bundesländer aan met een gemiddelde prijs van € 13,80 per m2. Deze hoge huurprijs van de stad straalt uit naar de omliggende Landkreisen waar de huurprijzen ondertussen ook het niveau van € 10,– per m2 zijn overschreden. Hoge vraag naar appartementen met dientengevolge stijgende prijzen worden mede veroorzaakt door studenten aan de universiteiten van Frankfurt en Mainz.

In de naburige steden Köln ( € 10.70 per m2 met een plus van 30%) en Düsseldorf ( €10.20 per m2 met een plus van 36%) zijn de huurprijzen per m2 eveneens het niveau van  € 10,– per m2 overschreden.

Opvallendste stijging werd gemeten in de stad Kassel. Huurders zijn daar bereid € 7,80 per m2 te betalen terwijl het huurniveau in 2008 daar slechts gemiddeld € 4,90 bedroeg. Een stijging in 10 jaren van 59%.

In onderstaand overzicht de ontwikkeling van de huurprijzen in de steden / Landkreisen:

Ondanks de relatief forse stijgingen liggen de huurprijzen in 84 van de 115 in het onderzoek betrokken steden en Landkreisen nog steeds onder de € 8,– per m2 en zijn daarmee op nationaal niveau nog steeds als gunstig te karakteriseren.

Ter vergelijking in de stad Berlijn stegen de huurprijzen in de vergelijkbare periode de huren met 104% en in München schoten ze met 61% omhoog. Ook het niveau van een gemiddelde prijs per m2 van € 17,90 in München wordt bij lange na nog niet gerealiseerd in de door Immowelt onderzochte vier Bundesländer.

Terug naar overzicht
×