Huurprijzen in de Duitse metropolen blijven stijgen

De huurprijzen in Duitse grote steden blijven stijgen. De grootste prijsstijging werd gemeten in Berlijn waar de huren met maar liefst 104% zijn opgelopen gedurende de afgelopen 10 jaren.

Deze conclusie blijkt uit een recent uitgevoerde marktanalyse door Immowelt. In het onderzoek werden de ontwikkelingen van huurprijzen van 14 Duitse steden (met meer dan 500.000 inwoners) in kaart gebracht.

Verdubbeling van huurprijzen in hoofdstad Berlijn gedurende de afgelopen 10 jaren.

Ondertussen bedragen de huurprijzen in de hoofdstad gemiddeld € 11,40 euro per vierkante meter en aldus liggen deze huurprijzen landelijk gezien op een 5e plaats.

In Hamburg, München, Frankfurt am Main en Stuttgart liggen de huurprijzen op een hoger niveau waarbij München de kroon spant met een huurprijs van € 17,90 per m2 en in deze stad is het aanbod van huurwoningen nagenoeg compleet opgedroogd.

In tegenstelling tot o.a. Berlijn, en andere onderzochte steden zijn de prijsstijgingen in de voormalige Oost-Duitse Bundesländer en het Ruhrgebied minder extreem. In de steden Leipzig en Dresden werd een stijging van 35% in de afgelopen 10 jaren gemeten en in de plaats Essen slechts 21%. In twee andere, in het Ruhrgebied, gelegen steden Düsseldorf en Dortmund is sprake van een hoger huurniveau per m2 en daar bedroegen de stijgingen respectievelijk 36% en 35%.

Leegstand in de Metropolen neemt af en is minimaal.

Overigens is het percentage leegstand niet alleen in München opvallend laag. In alle onderzochte steden neemt het aanbod van huurwoningen met rasse schreden af en is er voor woning zoekers sprake van een overspannen mark.

In Frankfurt bedraagt het percentage leegstand minder dan 1%. In  de stad Leipzig werd daarentegen het hoogste percentage leegstand gemeten maar dat lag nog onder de 5%. In de stad Dresden dat met een huurprijs van € 7,40 iets duurder is dan Leipzig bedraagt het percentage leegstand minder dan 2%.

In absolute termen is de stad Essen met een huurprijs van € 6,80 nog relatief goedkoop maar ook in deze stad is de trend duidelijk zichtbaar dat het aanbod huurwoningen aan het slinken is. In Essen is momenteel sprake van een percentage leegstand van nog maar 3%.

Terug naar overzicht
×