Geprognostiseerde waarde-ontwikkelingen van Duits residentieel vastgoed.

In een recent uitgevoerd onderzoek van het Hamburgischen Weltwirtschaftsinstituts (HWWI) wordt geconcludeerd dat de waarde van residentieel vastgoed tot het jaar 2030 zal blijven stijgen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Postbank Wohnatlas 2019. In meer dan de helft van 401 Duitse districten en steden kunnen eigenaren verwachten dat hun woning tot ten minste 2030 in waarde zal stijgen. Met name in en rond de grote stedelijke centra zullen de prijsstijgingen relatief het sterkst zijn. Stijgende bevolkingsaantallen zijn één van de redenen voor de toenemende vraag op de huizenmarkt in en rond de grote steden. In het onderzoek zijn tevens regionale gegevens over structuur van de bevolking en de leeftijd, grootte van een huishouden, inkomsten alsmede kosten van de levensonderhoud- en huisvesting opgenomen.

Onderstaand enige relevante tabellen uit het het gepubliceerde onderzoek:

 

  • Drukte op de woningmarkten in de grote Metropolen.

Economische en demografische ontwikkelingen in de 7 grootste Duitse steden zijn de basis voor de positieve ontwikkelingen De attractiviteit van de Metropolen zal onverminderd groot blijven. Meer en meer mensen vinden werk in deze steden en wensen daar dan eveneens te gaan wonen. De vraag naar huisvesting overtreft het aanbod en dientengevolge stijgen de prijzen. Daarnaast heeft de vraag van investeerders uit binnen- en buitenland een opwaarts effect op de prijs ontwikkeling.

 

  • Effecten op regio’s rondom de Metropolen.

Vanwege de toenemende schaarste in de metropolen zal residentieel vastgoed in de omliggende regio’s in de komende jaren eveneens verder in waarde gaan stijgen. Zuid-Duitse regio’s en de regio rondom de hoofdstad Berlijn staan hoog genoteerd in de onderstaande ranking.

 

  • Totaal overzicht van de geprognosticeerde waarde stijgingen tot het jaar 2030.

Terug naar overzicht
×