Eigen woning bezit in Duitsland wordt in toenemender mate een luxe.

Slechts 4,8 % van de Duitsers tussen de 30 en 44 jaar kunnen het zich veroorloven om een huis te bezitten. In 2010 bedroeg dat percentage nog 8,7 %.

Onderstaande infographic van Block-Builders.de laat zien dat steeds minder jonge gezinnen in staat zijn om een eigen woning aan te kopen. Inmiddels betreft het zo’n 241.000 huurders-huishoudens in deze leeftijdsgroep. In de meeste gevallen mislukt eem gewenste aankoop niet vanwege het inkomen, maar eerder vanwege de (on)mogelijkheid om voldoende eigen vermogen in te brengen.

Prijsontwikkelingen op de vastgoedmarkten spelen daartoe een belangrijke rol. Immers stijgende vastgoedprijzen varegn om substantieel hoger eigen vermogen  dat nodig is voor voor het verkrijgen van een lening.

Terwijl de prijs van appartementen / wonigen in Duitsland in het 3e kwartaal van 2021 gemiddeld 3.257 euro per vierkante meter bedroeg, was dit in het voorgaande jaar gemiddeld 2.881 euro.

Opmerkelijk overigens dat enkele grote Duitse beleggingsfondsen die actief zijn in deze sector de laatste tijd als het om beursprestaties gaat, niet of in beperkte mate, van de rally op de vastgoedmarkten hebben kunnen profiteren. Terwijl de koers van het aandeel Deutsche Wohnen in de loop van het jaar met 4,8 % steeg, verloor het aandeel Vonovia ongeveer 2,3 %.

Uit zoekmachinegegevens van Google blijkt dat er veel interesse is voor informatie over een “eigen dak boven het hoofd”. De zoektermen “appartement / woning kopen” zijn de afgelopen 5 jaar aanmerkelijk in belangstellling teoegenomen.  De Google-trendscore bedraagt thans 79 op een schaal tot 100.  Het getal 100 impliceert het grootst mogelijke relatieve zoekvolume.

 

 

Terug naar overzicht