Duitse vastgoed open-end beleggingsfondsen: blijvend hoge instroom van kapitaal.

Met name Duitse particulieren blijven hun overtollige liquiditeiten beleggen in open-end vastgoed beleggingsfondsen. Aldus beleggen zij indirect en op een gespreide wijze in onroerend goed en zijn zij in staat om met beperkte inlagen in de vastgoed markt te participeren. De instroom in de eerste negen van dit jaar bedroeg 4,4 miljard Euro. Dit blijkt uit een publicatie van het overkoepelende “Fondsverband BVI”.

De totale activa belegd in de open-end fondsen bedraagt ondertussen in totaliteit 86,7 miljard Euro. Twee jaar geleden bedroeg het belegde vermogen, op dezelfde peildatum, 74,1 miljard Euro.

Grootste fonds: DEKA-Immobilien Europa

Qua belegd vermogen voeren 3 aanbieders die gelieerd zijn aan gerenommeerde Duitse bancaire instellingen de ranglijst aan.

Het grootste Duitse open-end vastgoedfonds is DEKA-Immobilien Europe en omvat een volume van 15,6 miljard Euro. Goede 2e in de ranking is het fonds Hausinvest van de Commerzbank met een volume van 13,8 miljard Euro. Het fonds Uni Imno Europa staat als derde genoteerd met een belegd vermogen van 13,2 miljard Euro.

Het gegenereerde rendement van de drie grootste fondsen varieerde van 2,2% tot 3,6% op jaarbasis. Daarmede presteren de fondsen onder het gemiddelde van gemeten rendement over de totale beleggingscategorie vastgoed dat ongeveer 5,7% bedroeg. Op zich geen opmerkelijke uitkomst als in ogenschouw wordt genomen dat indirecte beleggingen veelal worden gekenmerkt door een hoge kosten belading. Desalniettemin zijn de gegenereerde rendementen voor Duitse spaarders hoog genoeg om te blijven inleggen en bieden de fondsen een alternatief voor de lage spaarrente en profiteren deze beleggers van ontwikkelingen in de Duitse vastgoed markt met relatief kleine inlagen.

Terug naar overzicht
×