Corona pandemie heeft geen effect op prijsstijgingen van Duits vastgoed.

Uit onderzoek van het Kryptozsene blijkt dat de prijzen per vierkante meter in de grote Duitse steden sinds het jaar 2012 nagenoeg verdubbeld zijn. De Corona pandemie heeft ook nauwelijks effect op de stijgende prijzen in de Duitse vastgoedmarkt integendeel zelfs. Terwijl aandelen soms veel van hun waarde verloren en het op de beurzen af en toe onrustig was, bleven de huizenprijzen stijgen – zowel in de stad als op het platteland.

In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de aankoopprijs per vierkante meter in grote Duitse steden gemiddeld (mediaan) € 2.920,– terwijl de prijs per vierkante in 2012 slechts € 1.500 bedroeg.

München is nog steeds de duurste stad in de Bondsrepubliek. Sinds het derde kwartaal van 2019 zijn de vastgoedprijzen in de Beierse hoofdstad met 6,1% gestegen.

Ook op het platteland stegen de prijzen per vierkante meter aanzienlijk waarbij de meer dichtbevolkte plattelandsgebieden de hoogste stijgingen lieten optekenen. De waarde van het vastgoed in dergelijke gebieden steeg in het tweede kwartaal 2020 met 8,9% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Uit onderzoek en evaluaties van Google blijkt de groeiende interesse in onroerend goed eveneens. De Google zoekterm naar “Wohnung kaufen” was meer dan trending het afgelopen jaar en bereikte in absolute zin een record hoogte. Sinds een jaar of 5 zoeken meer en meer personen naar deze en daaraan gerelateerde zoektermen.

“Het lijkt erop dat de pandemie de prijzen op en belangstelling voor de vastgoedmarkt nog verder heeft aangewakkerd”, zegt analist Raphael Lulay van de Kryptoszene . “De aanhoudende politiek van geldmarkt verruiming met als gevolg een historisch lage rente doet de rest. Evenals edelmetaal lijkt het zogenaamde “Betongold” crisis bestendig te zijn en haar waarden te behouden”

Terug naar overzicht