Bouwgrond in Duitsland in 2020 duurder dan ooit

De prijzen voor bouwgrond in Duitsland blijven stijgen. Vooral in de zuidelijke Bundesländer maar ook in de grote steden, kost het steeds meer geld om een kavel aan te kopen om op te kunnen bouwen. De roep om politieke interventie wordt derhalve steeds luider.

Vorig jaar was bouwgrond in Duitsland duurder dan ooit tevoren. Kopers moesten gemiddeld € 199 per vierkante meter bouwrijpe grond betalen, zo meldt het Federale Bureau voor de Statistiek op basis van de landelijk verzamelde koopcontracten.

Beieren en Baden-Württemberg zijn koplopers

Tien jaar eerder bedroeg de gemiddelde prijs € 130.  In 2020 werd voor de duurste verkochte percelen € 349 in Beieren en € 245 in Baden-Württemberg betaald. In Saksen-Anhalt, Thüringen en Mecklenburg-Voor-Pommeren daarentegen was een koper slechts een fractie van deze bedragen verschuldigd: hier lagen de prijzen tussen de € 46 en € 63 per vierkante meter.

Belangrijke factoren die van invloed zijn op de hoogte van de prijzen zijn bouwvoorschriften en de omvang van de gemeenten waarin de kavels zich bevinden. In gemeenten met maximaal 2.000 inwoners werd gemiddeld € 71 per vierkante meter betaald, terwijl in de grote steden (meer dan 500.000 inwoners) prijzen tot € 1.213 euro per vierkante meter werden betaald (17 keer zoveel!). Voor bouwgrond op bedrijfsterreinen werd gemiddeld      € 242 euro betaald terwijl de gemiddelde prijs per vierlante meter in woongebieden (€ 234) bedroeg.

Interventie tegen speculatieve winsten

De vakbond IG Bauen-Agrar-Umwelt eist politieke interventies tegen speculatieve winsten op de vastgoedmarkt. De volgende federale regering moet een einde maken aan het feit dat winsten uit bouwgrondtransacties na tien jaar belastingvrij blijven, eiste IG-BAU-baas Robert Feiger.

Daarnaast zouden transacties met gigantische woonpakketten voorkomen moeten worden, waarbij de overdrachtsbelasting wordt omzeild met zogeheten aandelendeals. In dit geval verwerft de koper geen grond, maar de aandelen van een vastgoedvennootschap en hoeft hij daardoor geen overdrachtsbelasting te betalen.

Terug naar overzicht